Новини

Жарка та волога погода сприяла масовому розвитку бур’янів, хвороб та шкідників у посівах

Жарка та волога погода сприяла масовому розвитку бур’янів, хвороб та шкідників у посівах

Як зазначили експерти Національної академії наук України у аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні (6-12 липня 2020 р.), жарка та волога погода сприяла масовому розвитку бур’янів, хвороб та шкідників у посівах.

“За результатами проведеного моніторингу посівів озимих зернових культур розвитку набули такі хвороби колосу як: септоріоз − 1,5−
4,5 %, фузаріоз − 1,0−4,0 %, борошниста роса − 1,2−4,0 %, оливкова пліснява − 0,7−3,8 %. Розвиток сапрофітної мікрофлори на зерні наражає на ризик недобору врожаю, погіршення його технологічних якостей, здешевлення отриманої продукції, збільшення вкладень на доведення зерна до прийнятих стандартів якості, псування зараженого зерна, навіть до короткочасного підвищення його вологості в умовах транспортування і зберігання”, – розповіли експерти.

Згідно з результатами наукових досліджень, перестій на корені на 4–12 діб сприяє зменшенню маси 1000 насінин у середньому залежно від сорту на 1,9–10,5 г. Тому, першочерговим завдання є у стислі строки зібрати прямим комбайнуванням урожай сильних та цінних сортів пшениці, насіннєвих посівів та оперативно довести зерно до відповідних посівних та хлібопекарських кондицій.