Новини

Фітосанітарний стан посівів озимих зернових культур і ріпаку в Україні в цілому є задовільним

Фітосанітарний стан посівів озимих зернових культур і ріпаку в Україні в цілому є задовільним

Фітосанітарний стан посівів озимих зернових культур і ріпаку в цілому є задовільним, але на окремих сортах пшениці озимої, особливо ранніх строків сівби, рослини яких гарно розкущилися і утворили достатню надземну масу, відзначено прояви борошнистої роси. Також у добре розвинених посівах спостерігається поширення мишоподібних гризунів. Про це йдеться в огляді Національної академії аграрних наук України, який опубліковано на ІА “АПК-Інформ”.

“Вміст розчинних вуглеводів у вузлах кущення пшениці озимої на початку третьої декади грудня виявився практично незмінним порівняно з тією кількістю цукрів, яка відзначалася перед зимівлею, тобто наскільки відбувалася їхня витрата на процеси життєзабезпечення рослин під час суттєвого потепління, настільки ж їхня кількість була синтезована в першу чергу завдяки активізації фотосинтетичної діяльності рослинних організмів”, – зазначають експерти.

Разом із тим, враховуючи можливі погодні перспективи (згідно з багаторічними спостереженнями, попереду ще 2-3 різні за тривалістю періоди зниження температурних показників до -15 °С і нижче), а також стан рослин озимих зернових культур і ріпаку, для значної частини яких є дещо понижена морозостійкість на час завершення першого місяця зими, можна зробити припущення, що при певному збігу несприятливих погодних факторів (різке зниження температурних показників, відсутність снігу на полях) подальша їхня зимівля може буде досить складною.

“Найбільш загрозливою виглядає ситуація з озимими ячменем та ріпаком, а також із посівами пшениці озимої, яка висівалася в надпізні строки, а саме – в другій половині жовтня”, – додали в НААН.