Новини

Аграрні асоціації категорично проти відновлення СЕС та ліквідації Держпродспоживслужби

Аграрні асоціації категорично проти відновлення СЕС та ліквідації Держпродспоживслужби

Громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ) від імені членів – провідних аграрних асоціацій (Український клуб аграрного бізнесу, Аграрний союз України, Всеукраїнська Аграрна Рада, Всеукраїнська асоціація громад, Союз птахівників України, Українська аграрна конфедерація) звернулась до прем’єр-міністра України та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства  з закликом  не відновлювати роботу Санітарно-епідеміологічної служби (СЕС) України із метою посилення боротьби із коронавірусною інфекцією COVID-19. Про це повідомила 19 серпня прес-служба ВАФ.

Як вважають агроасоціації, таке відновлення є недоцільним через низку факторів. В першу чергу, через те, що будь-яке реформування на етапі здійснення реформи послаблює ефективність роботи державних інституцій, що неприпустимо в період чергової хвилі зростання захворюваності на COVID-19 в Україні.

«Створення (відновлення роботи) ще одного контролюючого органу, тим більше із історично неоднозначною репутацією, буде негативно сприйнято бізнесом, як сигнал посилення бюрократичного пресингу та погіршення ділового середовища», – вважають представники агробізнесу.

Окрім того, на їх думку, однією з найбільших проблем буде проблема кадрів, адже немає гарантій, що спеціалісти Держпродспоживслужби відповідного профілю захочуть переходити на роботу у СЕС, а спеціалісти лабораторних центрів не є держслужбовцями і часто – пенсійного віку. Власне, лабораторна мережа також не може залишитись без спеціалістів. Тому повноцінний орган контролю буде зробити надзвичайно важко.

«У випадку реорганізації роботи Держпродспоживслужби може бути поставлено під сумнів визнання системи харчової безпечності закордонними партнерами України, що стало передумовою зростання експорту і збільшення валютних надходжень протягом останніх років», – акцентували у ВАФ.