Новини

Коли приватні лабораторії зможуть проводити фітосанітарні експертизи для експорту?

Коли приватні лабораторії зможуть проводити фітосанітарні експертизи для експорту?

Як показує міжнародний досвід, корупція під час війни, зазвичай, зростає і цьому сприяє той факт, що війна розширює окремі функції держави, які у мирний час можуть бути мінімізовані. Війна надає державі небачену у мирний час владу та повноваження, а це призводить до збільшення зловживань нею, адже чим більше повноважень, тим ширше простір отримання особистої вигоди по принципу «війна спише». Яскраве тому підтвердження – потік корупційних скандалів, що почався у листопаді минулого року, коли Офіс генпрокурора зафіксував випадки ручного регулювання експорту зерна на Одещині та лобіювання інтересів певних бізнес-структур. У якості прикладу, генпрокурор Андрій Костін навів справу окремих чиновників Держспоживслужби в Одеській області, котрі, за даними прокуратури, виступали посередниками при одержанні неправомірної вигоди, сприяли безперешкодній роботі кількох комерційних підприємств, котрі надавали інспекційні та фумігаційні послуги експортерам зернових культур. Ще тоді генпрокурор стверджував, що правоохоронці майже припинили безпідставне втручання з боку посадовців у роботу підприємців, що займаються експортом зерна та отримання неправомірної вигоду шляхом перешкоджанню їхній роботі. «Завдяки припиненню такого втручання, до державного бюджету надійшли майже 100 мільйонів гривень податків», – наголосив Андрій Костін. Припинили, але не надовго, чергові скандали не заставили на себе чекати. У лютому офіс генерального прокурора повідомив про підозру чотирьом посадовцям Міноборони, Міністерства енергетики і вугільної промисловості, топ менеджменту ПАТ “Укртатнафта”. Безумовно, навіть такі гучні повідомлення не в змозі одразу зупинити корупцію, тому згодом до корупційного скандалу знову потрапили окремі чиновники управління Держпродспоживслужби в Одеській області, котрим були висунуті підозри у вимаганні «винагороди» з представників компаній, які експортують агропродукцію в межах зернової угоди. За певну суму – 40 американських центів з кожної тонни експортованої продукції, учасники корупційної схеми «гарантували» зернотрейдерам безперешкодне отримання дозвільної документації, а у разі відмови погрожували максимально затягувати бюрократичні процедури, –  повідомляє видання «Факти» (fakty.com.ua).

Тож вжиті заходи протидії корупції в управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області поки не показали високу їх ефективність. У той же час існує дієвий інструмент вирішення цієї проблеми – впровадження чинної Постанови Кабінету Міністрів України від 15.11.2019 №1177 «Деякі питання реалізації Закону України «Про карантин рослин» в частині уповноваження Держпродспоживслужбою приватних лабораторій на здійснення експорту, проведення огляду, відбору зразків та фітосанітарної експертизи (аналізів) з внесенням фітосанітарних лабораторій приватної форми власності у відповідний реєстр. Дана постанова покликана гармонізувати законодавство України із законодавством ЄС в частині проведення фітосанітарного контролю, що є однією з пріоритетних складових процесу інтеграції України до ЄС. Так Постановою передбачається впровадження міжнародної практики щодо залучення приватного сектору до надання послуг з фітосанітарної експертизи. Минуло більше 3 років, проте вказана Постанова поки не реалізована по відношенню до лабораторій приватної форми власності. Держпродспоживслужба, на численні звернення Фітосанітарної асоціації України, постійно пояснювала про необхідність завершення робіт по діджиталізації та цифровізації, промислового впровадження програмного забезпечення, про активну роботу щодо налагодження функціонування інтегрованої автоматизованої системи (ІАС), розробку та впровадження модулів для взаємодії з програмним забезпеченням приватних фітосанітарних лабораторій. З минулого року додалась ще одна причина затримки впровадження реєстрів – війна.

Безумовно, процес промислового впровадження реєстрів – справа не одного дня, але слід зазначити, що відсутність можливості проведення відбору зразків та фітосанітарних аналізів приватними лабораторіями слугує монополізації цих послуг, створює сприятливе середовище для зростання корупційних ризиків.

Минулого року Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС. Це важлива, проте не вирішальна віха на шляху до євроінтеграції. Далі слідує виконання ряду критеріїв Єврокомісії, першим з яких значиться антикорупційна реформа. Тому саме від активної антикорупційної політики та її реалізації в значній мірі залежить подальша інтеграція України до Євросоюзу.

Корупція переможна, переможна навіть в державах, побудованих, як велика корупційна схема.

Божко Олександр