Новини

Пестициди та агрохімікати: хто досліджуватиме їх безпечність для людей та довкілля?

Пестициди та агрохімікати: хто досліджуватиме їх безпечність для людей та довкілля?

З початку лютого діють нові правила для досліджень пестицидів та агрохімікатів. Про це повідомила прес-служба
Міністерства  захисту довкілля та природних ресурсів України.

Так, 5 лютого 2021 року Міністерство юстиції України зареєструвало Наказ Міністерства  захисту довкілля та природних ресурсів України «Про затвердження Порядку уповноваження науково-дослідних установ, підприємств та організацій на проведення державних випробувань пестицидів та агрохімікатів» № 392 від 28 грудня 2020 року. 

Пестициди використовують,  аби припинити ріст чагарників та знищити шкідників. Агрохімікати покращують родючість ґрунтів, урожайність та аграрну продукцію. Якщо ж використовувати неякісні фальсифіковані препарати – шкоди для здоров’я людей та довкілля не оминути.

Аби бути впевненими у безпечності препаратів, захистити людей та довкілля, Міністерство затвердило нові правила для тих, хто їх досліджує.  Оновлені вимоги змінили підходи, які діяли ще з 1996 року. Новий порядок дозволяє досліджувати препарати не лише державним, а й приватним і міжнародним лабораторіям.

Тепер організація, яка хоче проводити випробування препаратів, має підтвердити свою здатність працювати у цій сфері. Обов’язкова умова – наявність відповідного обладнання, кваліфікованого персоналу, лабораторії, сертифікованої за міжнародними стандартами, місць для досліджень препаратів. Це гарантуватиме, що випробування препаратів проведуть якісно, а підробок стане менше.

Порядок уповноваження науково-дослідних установ, підприємств та організацій на проведення державних випробувань пестицидів та агрохімікатів