Новини

Функціонуючі українські порти працюють фактично на межі можливостей

Функціонуючі українські порти працюють фактично на межі можливостей

Три діючі на даний час українські порти – Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайськ – працюють фактично на межі можливостей, і збільшити їх вантажообіг можливо лише за рахунок середньо- та довгострокових рішень, зокрема, будівництва нових перевантажувальних комплексів. Про це на брифінгу 27 червня заявив заступник голови Адміністрації морських портів України Дмитро Барінов, повідомляє Укрінформ.

«Всього в Україні є 18 портів, 5 з них – було тимчасово окуповано у 2014 р., ще 4 – після початку повномасштабного вторгнення РФ. Також 6 українських портів заблоковані з моря. Тобто, всього працює 3 порти в дунайському напрямку, які у березні разом перевантажили 400 тис. тонн вантажів, здебільшого агропромислова продукція, а вже у травні – близько 1,3 млн тонн. У червні плануємо довести їх вантажообіг до 1,5 млн тонн», – зазначив він.

При цьому він нагадав, що до початку війни усі українські порти щомісячно відвантажували близько 5 млн тонн агропродукції.

«Тобто, теперішній вантажообіг – це менше, аніж третина того, що відвантажувалось до військових дій. Це неможливо порівнювати, блокада б’є по нас», – зазначив представник АМПУ.