Новини

Через аномально теплу зиму можемо мати нашестя шкідників та хвороб

Через аномально теплу зиму можемо мати нашестя шкідників та хвороб

Аномально тепла та нехарактерна для наших широт зима може вплинути на новий сезон вирощування усіх культур. Таку думку висловили агрономи під час опитування про стан озимих культур, повідомляє SuperAgronom.

В Україні ні морозів, ні снігу наразі не спостерігається, хоча вже середина зими. Середньодобові температури не опускаються нижче 0°С. Нічні заморозки не опускаються нижче -3…-5°С, а протягом дня спостерігаються плюсові температури). Через це озимі продовжують вегетацію, а не перебувають у стані глибокого зимового спокою.

Також, чудово почуваються і хвороби, які і зараз, за спостереженнями агрономів, потроху розвиваються у посівах озимих культур. Через високі для зими температури добре зимують і шкідники. Фахівці зауважують, що така сприятлива перезимівля може позначитись на новому сезоні вирощування новими масовими нашестями шкодочинних організмів.

«Минулого року мали проблеми із чортополохівкою, ріпаковим листоїдом та ще деякими шкідниками, які раніше проявляли себе не настільки масово. Цього року, зважаючи на умови перезимівлі шкідників та хвороб, потрібно заздалегідь спланувати посилений захист посівів. Можливі не дуже приємні несподіванки», – застерігають фахівці.