Новини

Кодекс практики від ФАУ дозволить стати фумігаційною компанією світового рівня

Кодекс практики від ФАУ дозволить стати фумігаційною компанією світового рівня


Вивчивши досвід розвинених держав, де вже доведено, що саморегулювання бізнесу є успішним та навіть в деяких випадках більш ефективним, ніж державний контроль, Фітосанітарна асоціація України, з метою впровадження в українських компаніях кращих міжнародних практик, розробила Кодекс практики зі стаціонарної та транзитної фумігації.

«Нашою метою є встановлення чітких професійних меж, робота в яких, по-перше, повністю відповідає вимогам чинного законодавства, а по-друге – забезпечує безпеку людей та ефективний результат», – уточнив президент ФАУ Владислав Седик.

Він зазначив, що документ було створено за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО) та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

«Дотримання вимог Кодексу практики є обов’язковим для всіх членів ФАУ в категорії «фумігаційна компанія». З метою контролю за дотриманням підприємств вказаних вимог запроваджено аудит, який здійснює незалежна міжнародна організація – BureauVeritas: Ukraine», – пояснив В.Седик.

Так, метою Кодексу практики є надання чітких норм та правил для проведення безпечної та ефективної фумігації зерна та зернопродуктів фосфіном в стаціонарних та рухомих об’єктах під час зберігання або транспортування. Розроблений Кодекс також може бути використано з метою сертифікації компаній, діяльність яких пов’язана з проведенням фумігаційної обробки.

Рекомендації Кодексу практики зі стаціонарної та транзитної фумігації ФАУ базуються на дотриманні фумігатором принципів Найкращої Практики Фумігації (НПФ), які полягають у практичному поєднанні необхідних процедур для досягнення сукупності всіх наступних факторів:

  • Санітарний – люди всередині та/або поза межами зони проведення фумігації не зазналишкоди;
  • Екологічний – навколишнє середовище всередині та/або поза межами зони проведення фумігації не ушкоджене;
  • Економічний – продукти знезаражені у найбільш економічно-ефективний спосіб, та неушкоджені ніяким чином;
  • Фітосанітарний– всі цільові шкідники на всіх життєвих етапах знищені.

Кодекс практики розроблено з урахуванням вимог Міжнародного законодавства:

  • Конвенції N 184 про безпеку та гігієну праці в сільському господарстві Міжнародної організації праці (ILO) 2001 року;
  • Міжнародної конвенції з захисту рослин (IPPC),
  • Міжнародного кодексу поведінки з поводження з пестицидами (FAO & WHO);
  • Міжнародного кодексу морського перевезення небезпечних вантажів (IMDG Code),